Bakłażany z piekarnika

Zaletą bakłażana jest jego niskokaloryczność – w 80% składa się z wody. Spożywając to warzywo dostarczamy organizmowi potasu, wapnia i magnezu oraz dużą ilość błonnika. Bakłażan ma charakterystyczny smak, nie każdy go lubi, zwłaszcza jak jest niedoprawiony.  Też nie byłam  długo przekonana do tego warzywa,aż do momentu kiedy upiekłam plastry bakłażana w piekarniku posypując sporą ilością przypraw, soli i polewając dobrej jakości oliwą z oliwek. Chcesz  się przekonąć, że bakłażan może dobrze smakować? Wypróbuj prosty przepis.

Jak przygotować

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Bakłażany kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na kilknaście minut by sól wyciągła wodę z goryczką. Odsączamy bakłażany ręcznikiem papierowym lub spłukujemy wodą. Rozkładamy je na blasze. Dodajemy przyprawy i polewamy obficie oliwą. Dokładnie mieszamy, tak by bakłażany były pokryte przyprawami. Pieczemy 30 minut. Na końcu posypujemy świeżym rozmarynem. Serwujemy z ryżem lub kaszą.

Składniki

3 bakłażany
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz
oliwa z oliwek
świeży rozmaryn


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *