Bataty z piekarnika

Najsmaczniejsze pieczone czerwone ziemniaki. Są zdrowe, zawierają dużo witamin, są lekkostrawne i mają niski indeks glikemiczny. Przyrządzone według tego przepisu będą chrupiace, delikatne w smaku, z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i kurkumy, która nada im złocisty kolor.

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Bataty obieramy ze skórki (te ekologiczne mogą być w skórce), kroimy na duże kawałki, wykładamy na blasze, dodajemy przyprawy, polewamy oliwą z oliwek, dokładnie mieszamy. Pieczemy koło 40 minut. Podajemy ze świeżym rozmarynem.

Składniki

4 bataty
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/3 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz
oliwa z oliwek
świeży rozmaryn


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *