Chlebek gryczany – bezglutenowy

chlebek gryczany, placuszki gryczane

Oto przepis na chlebek gryczany. Na warsztatach, na których gotuję okazał się hitem 🙂 Znika w mgnieniu oka i rzadko kiedy się zdarza, że sama się na niego załapię, no chyba, że wcześniej sobie odłożę 😉 Nie ma chyba prostszego przepisu na bezglutenowe chrupkie pieczywo.

Sposób przygotowania

Zalewamy 2 kubki kaszy gryczanej niepalonej 1 litrem letniej wody. Zostawiamy na całą noc. Rano odlewamy nadmiar wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli i przyprawy według uznania i upodobań. Ja dodaję 1 łyżeczkę czarnuszki i 1 łyżeczkę oregano. Wszystko blendujemy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię do naleśników, dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek lub używamy patelni beztłuszczowej i wlewamy pierwszą porcję tak jak zwykle robimy przy naleśnikach, pozwalamy by ciasto rozlało się na całej patelni lub rozsmarowujemy łopatką, ale warstwa powinna być grubsza. Gdy widzimy, że się spiekło to obracamy lub podrzucamy (w ramach umiejętności) na drugą stronę :) Można też zamiast jednego wielkiego placka zrobić kilka mniejszych gryczanych placuszków. Do wyboru, jak kto woli :) Najlepszymi dodatkami są pasty na chleb, masło orzechowe lub świeże kiełki z plastrami pomidora. Smacznego!

Składniki

2 szkl kaszy gryczanej niepalonej (białej)
1 litr letniej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka oregano
oliwa z oliwek


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *