Leczo warzywne

Leczo warzywne po indyjsku. Brzmi egzotyczne? Ze względu na przyprawy i mleczko kokosowe takie własnie jest. Leczo to moje ulubione danie, ale tylko w takiej wersji, gdzie kilka smaków i różnych warzyw łączą się ze sobą tworząc harmonijną całość. Smakuje wyśmienicie.

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa pojedynczo smażymy na oleju kokosowym z przyprawami (kumin, kurkuma, imbir, czerona papryka), aż będą półmiękkie. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy krojone pomidory, zostawiamy na ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając i sprawdzając czy wszystkie warzywa już zmiękły. Dodajemy mleczko kokosowe 5 minut przed końcem. Doprawiamy solą, pieprzem, pozostałymi przyprawami i łyżką curry. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 15 min., by wszystkie składniki się przegryzły. Serwujemy ze świeżą pietruszką lub kolendrą.

Składniki

2 cukinie
1 cebula
1/2 dyni piżmowej
2 papryki
500 g pieczarek
sól i pieprz
1 kartonik pomidorów krojonych (250ml)
150 ml mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
oregano, bazylia
szczypta cynamonu


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *