Marchewka curry

Marchewka jest zdrowa – o tym każdy wie. Co powiecie na marchewkę inną niż zwykle, z aromatycznymi przyprawami i ze świeżym imbirem, skąpana w delikatnym mleczku kokosowym? Podpowiadam jak przyrządzić marchewkę w stylu kuchni indyjskiej.

Sposób przygotowania

Kroimy marchewkę w plastry. Rozgrzewamy w garnku oliwę lub ghee, dodajemy przyprawy w kolejności takiej: najpierw ziarna, podsmażamy około 2min., dodajemy starty imbir, a następnie przyprawy sypkie. Podsmażamy wszystko razem przez kilka chwil. Dodajemy pokrojoną marchewkę. Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy sól i pieprz, podsmażamy przez 5 minut, następnie dolewamy trochę wody i gotujemy pod przykryciem. Jak marchewki zmiękną, dodajemy mleczko kokosowe, zostawiamy jeszcze na małym ogniu ok. 5 minut. Podajemy ze świeżą kolendrą.

Składniki

8 marchewek
1 łyżka startego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki brązowej gorczycy
1/2 łyżeczki kopru włoskiego
1/2 łyżeczki imbiru suszonego
1 łyżka curry
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
3 łyżki oliwy z oliwek lub ghee
sól, pieprz
200 ml mleczka kokosowego


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *