Kulki orzechowo- kakaowe

Pyszne kulki orzechowo – kakaowe, którym nie będziesz sie mógł opszeć 😉 W przepisie wykorzystałam kakao o nazwie peruwiański klasyk, które jest kremowe i bardzo wyraziste w smaku. Możesz zamówić takie kakao na stronie www.pluskakao.pl

Sposób przygotowania

Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni ok. 5 min., aż skórka się lekko przypali. Zdejmujemy skórkę i blendujemy orzechy na gładką masę z dodatkiem soli. Kakao rozdrabniamy nożem na wiórki lub możemy zetrzeć na tarce. Podgrzewamy wodę do 70 stopni, wrzucamy kakao i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, miód i zblendowane orzechy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Wkładamy do lodówki na około pół godziny. Gdy masa będzie twarda formujemy kulki, wkładając do środka po jednym całym orzechu. Obtaczamy posiekanymi orzechami i kulki gotowe.

Składniki

70g surowego kakao peruwiańskiego
50 ml wody przefiltrowanej
100g orzechów laskowych
50 ml mleczka kokosowego
szczypta soli
2 łyżki miodu

Dodatkowo

ok. 10 sztuk całych orzechów laskowych
3 łyżki posiekanych orzechów laskowych


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *