Paprykarz

Paprykarz w wersji wegańskiej, czemu nie? Nazwa paprykarz sie przyjęła, ale bardziej trafna nazwa dla tej pasty będzie po prostu marchwekarz. Jedno z ulubionych smarowideł na chleb według moich gości, którzy mieli okazję jej spróbować.

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oleju. Marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać marchewkę i paprykę do cebuli dokładnie wymieszać i smażyć przez 5 minut, dodać koncentrat pomidorowy, a następnie dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolać wody. Po 15 minutach dodać przyprawy, sól i pieprz. Dodać ugotowany ryż, dokładnie wymieszać, zblendować krótko tak by pasta miała wyczuwalne kawałki ryżu i warzyw. Zostawić do przestudzenia.

Składniki

4 marchewki średniej wielkości
1 papryka czerwona
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa z liwek
1 szklanka ugotowanego ryżu lub 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta bazylii
szczypta tymianku
1 liść laurowy
sól, pieprz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *