Pasta z zielonej soczewicy

Przepis na pyszną pastę z zielonej soczewicy dostałam od koleżanki. Nie zmieniłam w niej nic, bo jest po prostu doskonała. Mieszające się smaki słodkiej suszonej śliwki i smażonej cebulki, wyrazistego i intensywnego majeranku w połączeniu z doprawioną solą i pieprzem soczewicy sprawiają, że ta pasta jest wyjątkowa.

Sposób przygotowania

Soczewicę moczymy w wodzie na kilka godzin lub całą noc. Gotujemy ok. 20 min, aż będzie miękka. Odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. Cebulkę smażymy na 1 łyżce oleju kokosowego. W małej miseczce mieszamy 1 łyżkę majeranku z 2 łyżkami oliwy z oliwek i wyciskamy ząbek czosnku. Odstawiamy by sie przegryzło. Śliwki kroimy na małą kosteczkę. W dużej misce łączymy wszystkie składniki za wyjątkiem śliwek, dodajemy sól, pieprz i blendujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy śliwki i dokładnie mieszamy.

Składniki

1/2 szkl. zielonej soczewicy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
garść suszonych śliwek
1 łyżka suszonego majeranku
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *