Kakao – napój bogów

Na szare, długie i chłodne jesienne dni proponuję napić się prawdziwego kakao z rozgrzewającymi przyprawami. Surowa pasta kakaowa ma cenne składniki odżywcze takie jak: witamina C, witamina E, magnes, minerały, antyoksydanty oraz najlepsze na świecie źródło magnezu. Ten napój bogów dodaje energii, odżywia mózg, obniża poziom cukru we krwi, wspiera system odpornościowy organizmu oraz wprowadza w stan błogostanu. W moim przepisie wykorzystałam kakao o nazwie wenezuelski mistyk, które możesz zakupić na stronie www.pluskakao.pl 🙂

Sposób przygotowania

Odmierzamy porcję kakao (30-40g/os). Rozdrabniamy ją nożem na drobne wiórki lub możemy zetrzeć na tarce. Odmierzamy 150-200ml wody i podgrzewamy ją do max. 70 stopni. Wrzucamy nasze rozdrobnione kakao i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy przyprawy, możemy dosłodzić łyżeczką miodu i zabielić mleczkiem kokosowym.

Składniki

30-40g pasty kakao
150-200ml przefiltrowanej wody
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
1/2 płaskiej łyżeczki kardamonu
szczypta chili
miód do smaku
opcjonalnie mleczko kokosowe


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *