Samosy

Najpopularniejsza przekąska indyjska. Gdy spróbujesz dobrego samosa to gwaranuję, że jego smak Cię urzeknie. Próbowałam samos z różnym nadzieniem, ale najbradziej smakuje mi moja wersja. Farsz jest zrobiony z ziemniaków, kalafiora i zielonego groszku z dodatkiem aromatycznych przypraw, zamknięty w chrupiącym cieście.

Sposób przygotowania

W misce mieszamy mąkę z solą i roztopionym masłem. Powoli wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Energicznie ugniatamy przez 5 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Lepimy kulkę i przykrywamy wilgotną ściereczką.

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Na patelni rozgrzewamy ghee lub olej kokosowy, wrzucamy kumin, jak się zbrązowi dodajemy gorczycę, starty imbir, a na końcu mielone przyprawy. Po kilku sekundach dodajemy ziemniaki i smażymy 5 minut, po czym dodajemy kalafior. Smażymy przez następne 5 minut. Dodajemy wodę, by przykryło dno i gotuejmy około 15 min., aż wszystkie warzywa będą miękkie. Mieszamy z groszkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia.

Posypujemy stolnicę mąką. Z ciasta lepimy 10 kulek. Wałkujemy każdą kulkę na placek o średnicy 15 cm, a następnie kroimy każdy z nich na połowę. Smarujemy wodą prosty brzeg każdej połowy od środka do jednego z końców. Zbieramy 2 końce prostego brzegu razem i lepimy stożek. Wypełniamy dwie trzecie stożka nadzieniem. Następnie zamykamy otwór dociskając brzegi palcami i fałdujemy go.

Na średnim ogniu w dużym garnku rozgrzewamy olej. Oleju powinno być tyle, by samosy mogły swobodnie w nim pływać. Smażymy po kilka samos na raz przez około 10 do 15 minut, przewracając co jakiś czas, aż obie strony będą złotobrązowe. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Składniki

400 g mąki pszennej/ mąka razowa
100 g masła ghee lub zwykłego masła
1/2 łyżeczki soli
150 ml zimnej wody
3 ziemniaki
1/2 kalafiora
1/2 szklanki zielonego groszku
1/2 łyżeczki zieren kuminu
1/2 łyżeczki brązowej gorczycy
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka kolendry zmielonej
1/2 łyżeczki curry
pieprz, sól
olej rzepakowy


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *