Najpopularniejsza przekąska indyjska. Gdy spróbujesz dobrego samosa to gwaranuję, że jego smak Cię urzeknie. Próbowałam samos z różnym nadzieniem, ale najbradziej smakuje mi moja wersja. Farsz jest zrobiony z ziemniaków, kalafiora i zielonego groszku z dodatkiem aromatycznych przypraw, zamknięty w chrupiącym cieście.
400 g mąki pszennej/ mąka razowa
100 g masła ghee lub zwykłego masła
1/2 łyżeczki soli
150 ml zimnej wody
3 ziemniaki
1/2 kalafiora
1/2 szklanki zielonego groszku
1/2 łyżeczki zieren kuminu
1/2 łyżeczki brązowej gorczycy
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka kolendry zmielonej
1/2 łyżeczki curry
pieprz, sól
olej rzepakowy