Smalec wegański

Przepyszny i zdrowy smalec z oleju kokosowego. Jeden z najpopularniejszych smarowideł na chleb i najszybciej znikający ze stołu. Pachnie pięknie, jest słodki od usmażonej cebuli i delikatny za sprawą jabłka.

Sposób przygotowania

Rozpuścić olej kokosowy i zmieszać z drugim olejem. Cebulę drobno pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Połączyć wszystko razem, dodać sól, granulat sojowy (opcjonalnie) i wymieszać. Przelać do miseczki lub słoiczka i odstawić do wystygnięcia. Włożyć do lodówki, aż konsystencja będzie lekko twarda, ale do rozsmarowania.

Składniki

150 ml oleju kokosowego rafinowanego
50 ml oleju z pestek winogron
1 cebula
1/2 jabłka
sól
granulat sojowy (opcjonalnie)


2 Komentarze

  1. Emilia pisze:

    Sprobowalam i smalec wyszedl mega! Serdecznie polecam Sabinke, mialam przyjemnosc kilkakrotnie sprobowac jej potraw na warsztatach. Gotuje nieziemsko a dodatkowo jest przemila osoba 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *