Zupa Dal

Dal z ryżem to najpopularniejsze danie w całych Indiach. Nigdy mi się nie znudzi, zwłaszcza, że za każdym razem wychodzi mi inny, gdy nie korzystam z gotowego przepisu. W zależności od stanu emocjonalnego w jakim się znajduję lub muzyki, którą puszczam do gotowania, raz będzie bardziej gęstsza i ostra, a innym razem rzadsza, bardziej żółta, gdy wsypie mi sie za dużo kurkumy 🙂 Oto przepis na Dal idealny – nie za gęsty, nie za rzadki, nie za ostry i nie za żółty.

Sposób przygotowania

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Odcedzamy. Gotujemy wodę z kurkumą. Dodajemy soczewicę i gotujemy na ogniu, aż soczewica będzie miękka ok. 15-20 min, sól dodajemy pod koniec gotowania. Osobno w małym rondelku rozgrzewamy ghee lub olej kokosowy i wrzucamy przyprawy w kolejności nasiona kuminu, kopru włoskiego i brązowej gorczycy. Następnie świeży imbir, liście curry, zmieloną kolendrę i imbir. Podsmażamy około dwie minuty, po czym dodajemy pomidory. Smażymy przez następne 5 minut od czasu do czasu mieszając, po czym wlewamy do garnka z soczewicą i zostawiamy jeszcze na ok. 5 minut. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Serwujemy ze świeżą kolendrą.

Składniki

1 szkl. czerwonej soczewicy
1 1/2 litra wody
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka brązowej gorczycy
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki kopru włoskiego

kilka pestek suszonego chili lub szczypta suszonego chili
1 łyżka ghee lub oleju kokosowego
2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki soli
3 pomidory drobno pokrojone bez skórki
5 listków curry
świeża kolendra


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *