Zupa krem z dyni

Nie ma chyba osoby, która nie lubi zupy krem z dyni, a przynajmniej ja takiej nie znam. Moja wersja tej popularnej  jesiennej zupy jest w odsłonie orientalnej ze szczyptą chili, z imbirem, kurkumą, kuminem i mleczkiem kokosowym. Wykorzystuję tutaj dynię piżmową, która jest bardzo delikatna, słodka i pachnie owocem mango. Już tak mam, że w mojej kuchni zawsze przeplatają sie smaki orientalne, taką wersję gotuję ja i dzielę się z Wami tym przepisem.

Sposób przygotowania

Podsmażamy cebulę, czosnek i imbir na ghee lub na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, marchew i ziemniaki. Mieszamy i smażymy. Zalewamy gorącą wodą i przykrywamy, gotujemy 30 minut. Dodajemy pozostałe przyprawy, pieprz, sól i mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Wszystko blendujemy. Podajemy z podprażonymi pestkami dyni i natką pietruszki.

Składniki

1/2 dyni piżmowej
1 marchewka
2 ziemniaki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżego imbiru
1/2 łyżeczki imbiru suszonego
szczypta suszonego chili
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka kurkumy
sól i pieprz
2 litry wody
100 ml mleczka kokosowego
natka pietruszki


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *