Bakłażan w sosie curry z ciecierzycą

Pomysł na bakłażany w sosie curry zrodził się w mojej głowie z potrzeby wykorzystania wcześniej upieczonych bakłażanów i ochoty na danie curry. Muszę przyznać , że bakłażny w połączeniu z sosem curry to strzał w dziesiątkę. Spróbujcie tego przepisu.

Jak przygotować

Ciecierzycę moczymy na noc. Następnego dnia dobrze płuczemy, wlewamy czystą wodę, dodajemy odrobinę sody oczyszczonej i gotujemy, aż ciecierzyca będzie miękka, ok. 1 godz. Odcedzamy i odkładamy na bok. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C. Kroimy bakłażany w plastry, wykładamy na blasze, posypujemy solą, kurkumą i słodką papryką, polewamy obficie oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut.
W rondlu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz świeży imbir pokrojony w drobną kostkę lub starty na tarce z małymi oczkami. Następnie dodajemy krojone pomidory i resztę przypraw, dokładnie mieszamy i zostawiamy na ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone bakłażany kroimy w kostkę, dodajemy ciecierzycę, mieszamy z sosem i zostawiamy pod przykryciem na 5 minut by smaki się wymieszały. Serwujemy ze świeżą kolendrą.

Składniki

2 bakłażany
1/2 szklanki ciecierzycy
200 g pomidorów krojonych
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka curry
kawałek świeżego imbiru
sól i pieprz
1/2 łyżeczki oregano
oliwa z oliwek


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *