Ciasteczka owsiane z pomarańczą i żurawiną

Smaczne i pożywne ciasteczka owsiane, które mogłyby być na każdym stole świątecznym. Można je zrobić w wersji bezglutenowej zamieniając dwa składniki: mąkę pełnoziarnistą na mąkę jaglaną, a płatki owsiane na płatki jaglane. Równie dobrze smakują z inną kombinacją składników, na przykad z suszonymi morelami i migdałami albo z figami i orzechami. Wraz z ciasteczkami życzę każdemu Wesołych Świąt 🙂

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 160st.C. Lekko natłuszczamy formę do pieczenia. Olej kokosowy, cukier, skórkę pomarańczową i sok podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, aż olej sie stopi, a cukier rozpuści. Do dużej miski wsypujemy mąkę , płatki, orzechy i i żurawinę, a następnie dodajemy syrop z rondelka i dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Do formy nałożyć 10 placuszków, lekko spłaszczyć, tak by miały ok. 1cm grubości. Wkładamy do rogrzanego piekarnika na 15-20 min., aż nabiorą złocistego koloru. Przekładamy na talerz, gdy lekko przestygną.

Składniki

200 g mąki z pełnego przemiału
200 g płatków owsianych
130 g oleju kokosowego
sok z 1 pomarańczy (eco) i starta skórka
80 g brązowego cukru lub zamiennika cukru
50 g żurawiny
50 g pokrojonych orzechów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *