Kasza jaglana na słodko

Prosta, pożywna, bardzo zdrowa alternatywa dla tradycyjnej kanapki na śniadanie, to śniadanie na ciepło i słodko pod postacią kaszy jaglanej. Dla mnie śniadanie nr 1. Bez kaszy nie zaczynam dnia 🙂 Kasza jaglana słynie ze swoich właściwości odżywczych i leczniczych, jest lekkostrwna, nie zawiera glutenu, ma właściwości antywirusowe i przeciwzapalne, zawiera dużo łatwoprzyswajalnego białka, wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i ulubionymi bakaliami daje energię na cały dzień.

Sposób przygotowania

Gotujemy wodę z kurkumą. Kaszę prażymy na suchej patelni, aż wydobędzie się z niej aromat i zrobi się lekko brązowa. Przekładamy ją na sito i przelewamy wrzątkiem by usunąć z niej goryczkę. Kaszę przekładamy do gotującej się wody, dodajemy pozostałe przyprawy. Gotujemy około 15-20 minut. W małym rondelku rozpuszczamy jedną łyżkę oleju kokosowego, dodajemy pokrojone bakalie, smażymy aż zbrązowieją,dodajemy sok z pomarańczy i płatki kokosowe. Dokładnie mieszamy z kaszą.

Składniki

1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 1/2 szkl. wody
Bakalie: rodzynki, daktyle, figi, migdały

sok z jednej pomarańczy
1 łyżka oleju kokosowego
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
płatki kokosowe


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *