Musaka to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. W wersji oryginalnej jest to danie mięsne, ale coraz częściej w greckich restauracjach serwują też wersję bezmięsną. To właśnie w Grecji jadłam najlepszą musakę wegańską. Postanowiłam odtworzyć tą eksplozję smaku eksperymentując w mojej kuchni. Po kilku nieudanych próbach mogę stwierdzić, że ten pracochłonny i czasochłonny przepis jest wart tego poświęcenia. Czas przygotowania to ok. 2 godziny, ale nie zrażajcie się, bo Wasze kubki smakowe Wam za to podziękują 😉 No, może ciut lepiej by smakowało w pięknych okolicznościach przyrody np. na jednej z wysp greckich? 😉
2 średnie bakłażany
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
Sos soczewicowy:
3/4 szkl. zielonej soczewicy
3 szkl. wody
2 pomidory bez skórki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1/2 łyżeczki kopru włoskiego lub kminku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka curry (opcjonalnie)
szczypta cynamonu
sól i pieprz
Pure ziemniaczane:
3 ziemniaki
2 łyżki oliwy z oliwek lub 2 łyżki masła ghee
1/4 szkl. mleka roślinnego lub przegotowanej wody
sól i pieprz
posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki