Musaka wegańska

musaka-weganska-gayatri.pl

Musaka to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. W wersji oryginalnej jest to danie mięsne, ale coraz częściej w greckich restauracjach serwują też wersję bezmięsną. To właśnie w Grecji jadłam najlepszą musakę wegańską. Postanowiłam odtworzyć tą eksplozję smaku eksperymentując w mojej kuchni. Po kilku nieudanych próbach mogę stwierdzić, że ten pracochłonny i czasochłonny przepis jest wart tego poświęcenia. Czas przygotowania to ok. 2 godziny, ale nie zrażajcie się, bo Wasze kubki smakowe Wam za to podziękują 😉 No, może ciut lepiej by smakowało w pięknych okolicznościach przyrody np. na jednej z wysp greckich? 😉

Sposób przygotowania

Moczymy soczewicę przez 1-2 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. C. Soczewicę odcedzamy, płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 30 min, aż zmięknie. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Bakłażany kroimy w plastry, wykładamy na blasze, posypujemy przyprawami, solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 20min, a następnie studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dusimy na oleju przez 5min. Dodajemy ugotowaną soczewicę, a po chwili pomidory pokrojone w kostkę. Mieszamy, dodajemy przyprawy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy pod przykryciem na 20 min. Puree ziemnaczane: Ziemniaki odcedzamy, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Przygotowujemy naczynie żaroodporne smarując olejem. Układamy warstwami najpierw plastry bakłażana, polewamy warstwą sosu soczewicowego, układamy drugą warstwę bakłażanów i polewamy pozostałą częścią sosu soczewicowego. Na koniec wykładamy puree ziemniaczane i układamy na nim ostatnie plastry bakłażana. Pieczemy przez 20-25min w temperaturze 220 st. C. Serwujemy ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Składniki

2 średnie bakłażany
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól

Sos soczewicowy:
3/4 szkl. zielonej soczewicy
3 szkl. wody
2 pomidory bez skórki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1/2 łyżeczki kopru włoskiego lub kminku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka curry (opcjonalnie)
szczypta cynamonu
sól i pieprz

Pure ziemniaczane:
3 ziemniaki
2 łyżki oliwy z oliwek lub 2 łyżki masła ghee
1/4 szkl. mleka roślinnego lub przegotowanej wody
sól i pieprz
posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *