Owsianka rozgrzewająca

Ciepły i zdrowy posiłek na śniadanie daje energię na cały dzień. Owsianka to dobry sposób na rozbudzenie i rozgrzanie od środka. Owsiankę można jeść codziennie, ale by się nie znudziła możesz sięgać po inne dodatki i urozmaicać sobie smak. Przyprawy, które zawsze dodaję to kurkuma, imbir , kardamon i cynamon, a potem to już inwenca twórcza w zależności od nastroju i sezonu 😉

Sposób przygotowania

Do gotującej sie wody wsypujemy przyprawy, a następnie płatki owsiane. Gotujemy ok. 5 min. Osobno w małym rondlu rozpuszczamy olek kokosowy lub masło ghee, dodajemy pokrojone figi, daktyle, migdały, podsmażamy, aż do zbrązowienia. Przekładamy do garnka z owsianką dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki i dodajemy sezonowe owoce (maliny, borówki, truskawki). Możemy dosłodzić miodem lub syropem daktylowym.

Składniki

1 szkl płatków owsianych górskich lub jaglanych
2 szkl wody
50g suszonych daktyli
50g suszonych fig
50g migdałów
1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli i pieprzu
owoce sezonowe


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *