Pierogi z farszem z kaszy gryczanej

pierogi z kaszą gryczaną

Moja propozycja na świąteczne pierogi z farszem z kaszy gryczanej. Prosty i sprawdzony przepis.

Sposób przygotowania

Ciasto: wsypujemy mąkę do miski, dodajemy sól, powoli wlewamy wodę i ugniatamy, aż do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Odstawiamy na bok i przykrywamy wilgotną ściereczką. Farsz: gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, osobno gotujemy kaszę gryczaną i zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w małe kosteczki i smażymy na dwóch łyżkach oliwy. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy sól i pieprz do smaku i blendujemy na gładką masę. Na blacie rozsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto, wycinamy szklanką koła, wkładamy farsz i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 min. Najlepiej smakują po przysmażeniu na patelni na sporej łyżce oliwy lub oleju kokosowego i ze smażoną cebulką.

Składniki na ciasto

2,5 szklanki mąki pszennej lub razowej
1 szkl. ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz

2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
6 średnich ziemniaków ugotowanych 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz, sól


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *