Okres przedświąteczny sprzyja eksperymentowaniu w kuchni. Ja postanowiłam, że poeksperymentuje ze zdrowymi słodyczami, które mogą pojawić się na świątecznym stole. Chciałam zrobić coś wegańskiego i bez cukru tak by nie kusiły mnie inne słodkości i by przedstawić alternatywę rodzinie zjeżdżającej się na święta 😉 Metodą prób i błędów zrobiłam słodycze bez cukru, które wyszły na prawdę pyszne. Eksperyment się udał i tak oto powstały wegańskie praliny z gotowanej ciecierzycy w polewie z prawdziwego kakao.
Przepis jest bardzo prosty, a walory smakowe i odżywcze mówią same za siebie.
Ciecierzyca poza białkiem zawiera witaminy A, C, E i z grupy B oraz żelazo, cynk i wapń. Natomiast prawdziwe surowe kakao ma wiele dobroczynnych właściwości pozytywnie wpływających na ciało i ducha. Jest silnym afrodyzjakiem, relaksuje, odpręża, dodaje energii i zwiększa kreatywność, odczuwanie radości i szczęścia 🙂
Ja moje kakao kupiłam tutaj: https://okakao.pl/sklep/kakao/venezuela/
Zatem bez wyrzutów sumienia możemy sięgać częściej po takie słodycze na Święta!
Smacznego 🙂
250g ugotowanej ciecierzycy
150g namoczonych daktylii
50g surowego kakao
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
4 łyżki mąki owsianej
2 łyżki mąki migdałowej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki posiekanych płatków migdałowych
1 łyżka żurawiny drobno pokrojonej
200g wiórków kokosowych