Praliny z ciecierzycy

Praliny wegańskiew pudełku w aranżacji świątecznej

Okres przedświąteczny sprzyja eksperymentowaniu w kuchni. Ja postanowiłam, że poeksperymentuje ze zdrowymi słodyczami, które mogą pojawić się na świątecznym stole. Chciałam zrobić coś wegańskiego i bez cukru tak by nie kusiły mnie inne słodkości  i by przedstawić alternatywę rodzinie zjeżdżającej się na święta 😉  Metodą prób i błędów zrobiłam słodycze bez cukru, które wyszły na prawdę pyszne. Eksperyment się udał i tak oto powstały wegańskie praliny z gotowanej ciecierzycy w polewie z prawdziwego kakao.

Przepis jest bardzo prosty, a walory smakowe i odżywcze mówią same za siebie.

Ciecierzyca poza białkiem zawiera witaminy A, C, E i z grupy B oraz żelazo, cynk i wapń. Natomiast prawdziwe surowe kakao ma wiele dobroczynnych właściwości pozytywnie wpływających na ciało i ducha. Jest silnym afrodyzjakiem, relaksuje, odpręża, dodaje energii i zwiększa kreatywność, odczuwanie radości i szczęścia 🙂

Ja moje kakao kupiłam tutaj: https://okakao.pl/sklep/kakao/venezuela/

Zatem  bez wyrzutów sumienia możemy sięgać częściej po takie słodycze na Święta!

Smacznego 🙂

Sposób przygotowania

Ugotowaną ciecierzycę odsączamy i zostawiamy do ostudznenia. Daktyle moczymy w gorącej wodzie ok. 20min. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Dowolne masło orzechowe bez cukru i dodatków można zrobić samemu. Ja w przepisie zrobiłam swoje z prażonych orzechów nerkowca. Kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej w olejem kokosowym i syropem daktylowym. Ciecierzycę i daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe, mąkę owsianą, migdałową, sól, cynamon i kardamon i mieszamy tak by wszystkie składniki się połączyły. Następnie formujemy kulki o średnicy orzecha włoskiego i układamy na talerzu. W osobnych miseczkach przygotowujemy wiórki kokosowe, orzechy i żurawinę do dekoracji. Kulki obtaczamy w rozpuszczonym kakao pomagając sobie łyżeczką, następnie przekładamy do miseczki w wiórkami kokosowymi, tak by oblepiły spód kulki, a na koniec posypujemy pozostałymi dodatkami. Praliny przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego na te Święta :)

Składniki

250g ugotowanej ciecierzycy
150g namoczonych daktylii
50g surowego kakao
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
4 łyżki mąki owsianej
2 łyżki mąki migdałowej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu

Dodatkowo

2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki posiekanych płatków migdałowych
1 łyżka żurawiny drobno pokrojonej
200g wiórków kokosowych


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *