PRZYPRAWY

Przyprawy gwarantują naszym zmysłom prawdziwą ucztę. Dobrze jest zdawać sobie sprawę z leczniczych właściwości poszczególnych przypraw. Stanowią one niezwykle cenne i naturalne środki zapobiegające różnym schorzeniom oraz poprawiające ogólne samopoczucie. Używając przypraw na co dzień, możemy sprawić, że nasze posiłki, które spożywamy stają się jedzeniem, które leczy.

Przyprawy, które królują w mojej kuchni:
Cynamon:
stanowi źródło błonnika, żelaza, wapnia i manganu. Jest naturalnym antyoksydantem: wspomaga zwalczanie wolnych rodników, przez co opóźnia proces starzenia się komórek, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Cynamon ma też właściwości antybakteryjne. Jest też doskonałym i w wypełni naturalnym środkiem do walki z trądzikiem: pomaga zlikwidować wypryski, łagodzi przebarwienia i rozjaśnia cerę. Ma właściwości przeciwgrzybiczne i anty-alergiczne. Cynamon pobudza produkcję soku żołądkowego, działa rozkurczowo i wiatropędnie. Cynamon ma też właściwości rozgrzewające, dlatego warto po niego sięgnąć kiedy czujemy, że nasz organizm jest wychłodzony, czy też w początkowej fazie przeziębienia (katar, drapanie w gardle). Cynamon przyspiesza metabolizm, poprawia proces trawienia i pomaga schudnąć.
Kardamon:
stosuje się jako środek na problemy trawienne, brak apetytu czy w przypadku takich chorób jak astma i zapalenie oskrzeli a ogólnie jako środek wzmacniający organizm, Ma również właściwości antyseptyczne (bakteriobójcze) i odświeża oddech (wystarczy porzuć jego ziarenka). Ułatwia trawienie białek,. Pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn, usuwa nagromadzony wapń i mocznik w nerkach. Jest źródłem potasu, wapnia i magnezu.
Imbir:
Świeży imbir wykazuje działanie moczopędne, a stymulując organizm do oczyszczania dróg oddechowych łagodzi przeziębienia i kaszel. Pomaga w przypadku zaparć i gazów (zwłaszcza w połączeniu z koprem). Kłącze imbiru, zarówno świeże jak i suszone odkaża, zwalcza bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, odtruwa wątrobę, poprawia ukrwienie kończyn, skóry, mózgu. Działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Pomaga na stany zapalne zatok. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco i przeciwbólowo. Najnowsze badania pokazują, iż imbir może mieć działanie antynowotworowe.
Kurkuma:
oczyszcza krew i ma działanie przeciwzapalne. Jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych, gdyż sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie człowieka. Dobrze działa na wzdęcia, wspomaga pracę wątroby. Wpływa korzystnie na powstawanie soków trawiennych i żółci. Słynie ze swoich właściwości cytotoksycznych - działa toksycznie na komórki rakowe. Najnowsze badania pokazują, że kurkumina (składnik kurkumy) nie dość, że niszczy komórki nowotworowe, to „wysyła” sygnał, który rozpoczyna proces samotrawienia się raka (rak walczy sam ze sobą!).
Kumin (kmin rzymski):
ma zastosowanie w zaburzeniach trawienia, bezsenności, zaburzeniach w wydzielaniu soków trawiennych i żółci, chorobach wątroby (np. stany zapalne, wirusowe zakażenia), skąpomocz, obrzęki, choroby skórne (trądzik, łuszczyca, bielactwo), chorobach ropnych, przeziębieniach, chorobach zakaźnych, reumatyzmie. Niedoczynności tarczycy, zapaleniu jąder i jajników, skąpe i nieregularne miesiączkowanie, grzybice skórne i układowe, nieżyt żołądka, jelita cienkiego i jelita grubego, kamica moczowa i żółciowa.
Kolendra:
jest wykorzystywana jako środek przeciwbólowy i przeciw obrzękowy, zapobiega kolce, hemoroidom i zapaleniu spojówek, przynosi ulgę w chorobach reumatyzmu i nerwobólów.
Koper włoski:
nasiona używa się jako środek aromatyzujący wiele leków ziołowych. Nasiona i korzenie kopru włoskiego pomagają w przypadku chorób wątroby, śledziony i pęcherzyka żółciowego, łagodzą także bolesne obrzęki, są także pomocne w przypadku żółtaczki, dny moczanowej i skurczy.
Gorczyca brązowa:
pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia pracę jelit oraz poprawia przyswajanie pokarmów. Ma działanie żółciopędne, dzięki czemu wspomaga pracę trzustki i żołądka.