Rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy

zupa_z_zielonej_soczewicy

W chłodne dni najlepiej rozgrzać organizm ciepłą zupą. Mam dla Was przepis na zupę z zielonej soczewicy z aromatycznymi przyprawami, które przywożę z Indii 🙂 ale bez problemu każdą przyprawę możesz zakupić na stoiskach z przyprawami lub w sklepach ze zdrową żywnością. Bazą tej zupy jest zielona soczewica, która zawiera dużo wartościowego i wysokoprzyswajalnego białka, jest bogata w potas i kwas foliowy. Samo zdrowie!

Sposób przygotowania

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Odcedzamy. Gotujemy wodę z kurkumą. Dodajemy soczewicę i gotujemy na ogniu, aż soczewica będzie miękka ok. 30 min, a sól dodajemy pod koniec gotowania. Cebulę kroimy w kostkę, imbir w drobne paseczki, a czosnek przeciskamy przez praske. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulkę i podsmażamy przez 3 – 5 minut do momentu, aż zrobi się lekko złota, następnie dodajemy imbir i czosnek i smażymy do momentu aż zacznie wyraźnie pachnieć czosnkiem. Osobno w rondlu lub małym garnku rozgrzewamy ghee lub olej kokosowy i wrzucamy przyprawy w kolejności: nasiona kuminu, kopru włoskiego i brązowej gorczycy, po dwóch minutach podsmażania dodajemy liście curry, zmieloną kolendrę i przyprawę curry, a następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory i mieszankę cebulowo-czosnkowo-imbirową. Smażymy przez następne 5 minut od czasu do czasu mieszając, po czym wlewamy do garnka z soczewicą i zostawiamy jeszcze na ok. 5 minut na małym ogniu. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Serwujemy ze świeżą kolendrą lub pietruszką.

Składniki

400g zielonej soczewicy
2 l wody
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka brązowej gorczycy
1/2 łyżeczki kopru włoskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka mielonego curry
5 listków curry (opcjonalnie)
pieprz
1 mała cebula
2 pomidory drobno pokrojone bez skórki
3 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
2 łyżki ghee lub oleju kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
pokrojona świeża kolendra lub natka pietruszki
1,5 łyżeczki soli


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *