W chłodne dni najlepiej rozgrzać organizm ciepłą zupą. Mam dla Was przepis na zupę z zielonej soczewicy z aromatycznymi przyprawami, które przywożę z Indii 🙂 ale bez problemu każdą przyprawę możesz zakupić na stoiskach z przyprawami lub w sklepach ze zdrową żywnością. Bazą tej zupy jest zielona soczewica, która zawiera dużo wartościowego i wysokoprzyswajalnego białka, jest bogata w potas i kwas foliowy. Samo zdrowie!
400g zielonej soczewicy
2 l wody
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka brązowej gorczycy
1/2 łyżeczki kopru włoskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka mielonego curry
5 listków curry (opcjonalnie)
pieprz
1 mała cebula
2 pomidory drobno pokrojone bez skórki
3 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
2 łyżki ghee lub oleju kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
pokrojona świeża kolendra lub natka pietruszki
1,5 łyżeczki soli