WEDŁUG AYURVEDY DECYDUJĄCY WPŁYW NA STAN NASZEGO ZDROWIA MA SPOSÓB ODŻYWIANIA. ODPOWIEDNIA TROSKA O PRZEWÓD POKARMOWY ZAOWOCUJE ŚWIEŻOŚCIĄ I WITALNOŚCIĄ, JASNOŚCIĄ UMYSŁU I DOBRYM SAMOPOCZUCIEM.

  1. Nigdy nie jedz, gdy czujesz się zły, zaniepokojony lub wycieńczony fizycznie
  2. Spożywaj posiłki przygotowane w domu. Potrawy sporządzone z miłością i w intencji przynoszą zawsze dobrą energię.
  3. Miejsce, w którym jesz, powinno być ustronne i czyste; gdy siedzisz zwrócony na wschód powstaje największa energia trawienia;
  4. Spokojna muzyka sprzyja dobremu trawieniu i nastraja pozytywnie podczas jedzenia
  5. Przed posiłkiem podziękuj za to, co za chwilę będziesz spożywał; przenieś pozytywną energię na jedzenie, aby odżywić każdą komórkę ciała (po posiłku również korzystnym jest za niego podziękować)
  6. Pomijając spokojną muzykę w tle przy jedzeniu powinien panować spokój. Podobno jakość rozmów po posiłku odzwierciedla jakość spożytego jedzenia, podczas gdy rozmowy podczas jedzenia nie są korzystne dobremu trawieniu;
  7. Jedz posiłki, które zawierają wszystkie sześć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki, ostry i cierpki;
  8. Po posiłku przepłucz jamę ustną i oczy wodą, odpocznij przez pół godziny;
  9. Pomiędzy poszczególnymi posiłkami należy zachowywać odstęp 3 do 6 godzin;
  10. Jeśli to możliwe, zachowuj regularne godziny spożywania posiłków;
  11. Dwie godziny po posiłku, a szczególnie po kolacji nie należy spać ani wykonywać intensywnej pracy umysłowej. Oglądanie telewizji podczas i po posiłku również zaburza trawienie.
  12. Nie jedz potraw zbyt zimnych lub zbyt gorących. Może to spowodować niestrawność;
  13. Traktuj pożywienie jak lekarstwo. Zrezygnuj z nadmiernego jedzenia. Jedz tak dużo, ile możesz objąć w swoje dwie złączone dłonie;
  14. Pość przez jeden dzień w tygodniu. Pomaga to oczyścić organizm i pozwala odpocząć narządom wewnętrznym.