Dal z ryżem to najpopularniejsze danie w całych Indiach. Nigdy mi się nie znudzi, zwłaszcza, że za każdym razem wychodzi mi inny, gdy nie korzystam z gotowego przepisu. W zależności od stanu emocjonalnego w jakim się znajduję lub muzyki, którą puszczam do gotowania, raz będzie bardziej gęstsza i ostra, a innym razem rzadsza, bardziej żółta, gdy wsypie mi sie za dużo kurkumy 🙂 Oto przepis na Dal idealny – nie za gęsty, nie za rzadki, nie za ostry i nie za żółty.
1 szkl. czerwonej soczewicy
1 1/2 litra wody
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka brązowej gorczycy
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki kopru włoskiego
kilka pestek suszonego chili lub szczypta suszonego chili
1 łyżka ghee lub oleju kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki soli
3 pomidory drobno pokrojone bez skórki
5 listków curry
świeża kolendra