Zupa krem z pieczonej papryki i dyni piżmowej

Aksamitne zupy krem to moje ulubione zupy. Są łatwostrawe, rozgrzewające i aromatyczne. Upieczone papryki i dynie w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i delikatnym mleczkiem kokosowym to juz wyższy poziom smaku dla podniebienia, stanu umysłu i duszy. Przy tej zupie można się rozpłynąć w błogości 😉

Sposób przygotowania

Dynie piżmową kroimy w kostkę, rozkładamy na blasze, posypujemy mielonym imbirem, kurkumą, rozmarynem i solą, polewamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 st. na 40 minut. Papryki kroimy na kilka części, rozkładamy na drugiej blasze, posypujemy kurkumą, słodką papryką oraz solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do pieca razem z dynią. Czas pieczenia jest podobny do dyni. W garnku podsmażamy cebulę, czosnek, dodajemy upieczone warzywa z piekarnika, smażymy wszystko razem przez 5 minut, wlewamy gorącą wodę i gotujemy około 10 do 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mleczko kokosowe na końcu. Blendujemy na na gładki krem. Podajemy ze świeżą kolendrą i prażonymi pestkami dyni.

Składniki

1/2 dyni piżmowej
5 sztuk papryki czerwonej
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru suszonego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka rozmarynu
pieprz, sól
1,5 litra wody
100 ml mleczka kokosowego


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *